Local Records
lcl20.jpg

[LCL20] Amur – Noua

 
lcl20.jpg

[LCL20] Amur – Noua

„Albumul instrumental de debut al proiectului solo AMUR surprinde prin maturitate și cizelare, cu un sound plin și cursiv, susținut consistent de la început până la sfârșit, fără ezitările și scăpările unui debutant. De altfel în spatele albumului se află un muzician experimentat, Ovidiu Chihaia, cunoscut ca parte a duo-ului Mes Quins, aici eliberat de spiritul parodic și nebunatic al trupei.
Materialul, care mi-a parvenit ca un track unitar, dar pe care se disting cu ușurință șapte sau opt piese diferite, e o mostră de electronica cu accente ambient, synthpop, postrock și pe alocuri cu ritmuri dansabile, lipsit de note prea dark, dar nu și de tensiune dramatică sau de mister. Albumul se deschide cu un track care amintește de Dan Deacon prin acumulările succesive, repetițiile și accelerările urmate de explozii și schimbări bruște de ritm, minus efectele psihedelice ale artistului american. Locul intervențiilor vocale e luat de sample-uri umanoide și de solouri instrumentale distorsionate, cu aceeași funcție pseudo-vocală, așa încât la o primă audiție durează ceva pănă să realizezi că asculți un album pur instrumental – cam de pe la a treia piesă însă lucrul acesta devine clar. Pentru cei cu sensibilități pop-rock lipsa vocilor va rămâne oarecum o pierdere, oricât de ascultabil ar fi altfel albumul, scăzând din accesibilitate și din potențialul de hit al unor piese, lucru de care probabil că artistul nu e prea interesat. A doua piesă vine cu o notă în plus de intensitate și dramatism, pentru ca apoi să facă trecerea la pasaje dizarmonice în genul pieselor instrumentale de pe albumul The Music Scene al producătorului rap Blockhead. Al treilea segment introduce un peisaj sonor atmosferic și melancolic, a la Amon Tobin, cu delicioase arpegii exotice de orgă și crackuri și wistle-uri pe fundal, iar al patrulea vine cu un ritm dramatic insistent, care crează un feeling inebriant de putere, cu dizarmonii și efecte de chitară rock pe fundal. Ultima parte a albumului face trecerea la sonorități ceva mai electropop, senine și dansante, fără a se dispensa complet de sample-urile melancolice și de intervenții de chitară electrică plus percuție agresiv-dansabilă, în stil Interpol, sau chiar dintr-o zonă mai hard, de rock industrial.
Una peste alta un efort de excepție, proiectul AMUR promite o prezență sobră și matură pe scena electro românească; rând pe rând spectral, neliniștitor sau voios, albumul de debut oferă o experiență de ascultare consistentă, cu un subtil impact emoțional.” ( Stefan Iancu )

Productie: Cristina Baciu
Mixaj: Ovidiu Bejan
Artwork: George Bordeanu