Local Records

Blog

Saluna pentru Unsitedemuzica.ro
Screen Shot 2017-09-27 at 22.32.05.png

„Saluna s-a născut din simplul fapt că tot îmi treceau pasaje muzicale prin cap, random, și trebuia să le prind cumva, să le dezvolt. Unele idei sunt vechi de câțiva ani buni. M-am mobilizat destul de greu. A și durat ceva până am ajuns să stăpânesc Ableton-ul, dar acum m-am pus pe treabă. S-a întâmplat mai târziu decât îmi doream, dar e bine că s-a întâmplat.”

Citeste tot interviul aici

Ioana M
Saluna mix pentru Chill Bill
Screen Shot 2017-09-25 at 23.30.33.png

„Un mix care destinde mușchii feței cu dulcegării sonore din sud-estul Europei pînă-n Africa și Orient.”

Citește și interviul cu Andrei aici

Ioana M
Saluna in VICE Romania
vice.jpg

Saluna despre clip „[Este] o misiune spațială NASA. E vorba despre doi sateliți care survolează în jurul pământului și calculează harta gravitațională a Terrei. M-am jucat un pic cu treaba asta și mi-am imaginată că cei doi sateliți sunt de fapt oameni și am creat o piesă synth-pop mai hipiotă, așa. Are și niște elemente de Blade Runner și The Fifth Elementîn ea."

Tot textul  aici.

Ioana M
Relansare Local Records
flyerLocalRec.jpg

Facebook event MNAC / Facebook event KRAN

LOCAL RECORDS, label digital romanesc de muzica electronica, se relanseaza sambata, 30 septembrie, cu o petrecere sustinuta si gazduita de Muzeul National de Arta Contemporana, in cadrul seriei de evenimente „Seri lejere la MNAC”.

Intrarea este 16 lei si reprezinta accesul in expozitiile muzeului si la petrecerea de pe terasa. Muzeul poate fi vizitat pana la ora 22. After party la Kran.

Vom asculta artistii care urmeaza sa scoata urmatoarele doua EP-uri - Saluna (Andrei Tirca) si Droict (Alex Bratianu) -, urmand ca primul dintre ele sa se lanseze in ziua petrecerii. Mai jos gasiti single-ul, cu un videoclip regizat de Tudor Cristian Jurgiu. Seara va fi completata de Minus (artist Local si Listen2Me) si Jijian (DJ set).

In prezent, in Romania, sunt cateva label-uri electronice care scot pe vinil, destinate unei palete selecte si restranse de artisti. Existenta lor, la fel ca si in cazul celor cateva cluburi la nivel national, este conditionata de vanzare si profit. In aceste conditii, este greu sa contribui la dezvoltarea culturii, sa dai atentia cuvenita producatorilor mici si sa descoperi talente.

LOCAL RECORDS, organizatie non-profit, revine sa faca asta, prin promovarea muzicii, nu prin vanzarea ei, intr-un moment cand nu exista niciun alt label digital care sa sustina pe orcine merita sa o ia pe calea muzicii electronice. Incurajam producatorii sa ne trimita muzica lor (sub forma de arhiva urcata pe web) pe adresa music@localrec.ro.

Muzica LOCAL RECORDS este licentiata Creative Commons. Asta inseamna ca piesele pot fi descarcate de pe Localrec.ro, sharuite, semplate, remixate si folosite in proiecte de orice fel, evitand hatisul drepturilor de autor. Ca sa circule, ca sa se stie, ca sa contribuim la cultura. Ocolind aspectele comerciale si incercand sa o producem numai din fonduri proprii sau donatii, incercam sa evitam tentatia muzicii „populare” si sa pastram o anumita calitate.

Program

MNAC - 19: Jijian, 21: Minus, 22: Saluna, 24: Droict, 01: Jijian

KRAN - 02: Jijian, 04: Droict, 06: Saluna

Parteneri media: Radio Guerilla, VICE, Scena9, Art7                                        

Ioana M
Localrec in Dilema Veche
dv.jpg

“În cazul Local Records, lucrurile stau aproape exemplar, acest label putînd deveni obiectul unui studiu de caz ideal pentru ce înseamnă o asociaţie nonprofit construită exclusiv din pasiune, networking şi sponsorizări, care funcţionează sub regim de ONG.”

Ioana M
Coughy in Dilema Veche
dilema.jpg

“În prima parte a compilaţiei – recenzate şi în această rubrică – editate în decembrie anul trecut de label-ul independent bucureştean Local Records, o piesă, numită „Precambrian“, făcea un pas în lateral, detaşîndu-se pe cont propriu de feliile estetice din care era compus release-ul amintit. Coughy, trupa care a produs acel cîntec pentru Buzz.RO! 2011, avea o istorie începută în 2009 şi un traseu în care şi-a propus, chiar de la începutul existenţei sale, să depăşească canoanele unei anume stilistici, folosindu-se de – citez din biografia formaţiei din Bucureşti –, „improvizaţie, spontaneitate, inspiraţie din surse culturale «obscure»“ pentru un sound care să „asocieze liber drone şi ritm, noise şi armonii, electronic şi analog, atmosferic şi psihedelic, pop şi experimental“. Sunetul manufacturat de duoul de muzicieni, trecut prin trupa The Amsterdams şi aflat, acum cîţiva ani, în primele rînduri ale ceremonialului de creştinare a unui nou val indie made in Romania, săpa o nişă foarte îngustă în pereţii muzicii electronice de aici, în care îşi găsea loc doar proiectul acesta.

Plutind undeva între cele două borne sonore ale scenei locale, scindate – îndeajuns de purist încît să nu comunice cu foarte multă empatie – între indie şi electronică, indietronica trupeţilor Coughy juca rolul unui animal ciudat în liliputana junglă muzicală a României underground. Aerul acela foarte particular în peisajul autohton se păstrează şi pe primul album al trupei, numit chiar Coughy şi lansat la începutul acestei toamne, prin insertul difuz de nostalgie – undeva („The Ocean Didn’t Get It)“, poţi auzi un sample din hit-ul şaizecist al Doinei Badea, „Cînta un matelot“; altundeva („Julio’s Best Friend“), fantoma bătrînului Julio Iglesias se topeşte într-un disco care se îndepărtează în slow motion; în altă parte (aceeaşi „Precambrian“), o piesă a Corinei Chiriac, „Valurile Dunării“, îşi primeşte omagiul şi porţia meritată de recontextualizare –, prin maniera layer-istă şi imersivă a construcţiei pieselor, amintind, uneori un pic prea puternic, de muzica unor tipi care îşi spun Panda Bear sau Eric Copeland, prin efectul de multe ori seducător de accidental/spontaneitate pe care-l imprimă latura cvasi-experimentală a muzicii acestui duo, prin puterea narcotică pe care armoniile în loop o pot avea asupra celui care ascultă această muzică.

Privit ca un întreg, Coughy pare un album a cărui muzică e bine ascunsă în spatele unor filtre, ce îţi permit, din cînd în cînd, să ajungi la ea, să o dezgropi de sub pelicula fină de sensuri pe care cei doi muzicieni le construiesc în interminabilul lor balet cu laptop şi chitară. Fiecare piesă de pe album, fie că vorbesc aici de momentul de noise numit „Melted Black Cable“, fie de un pic prea reverenţioasa „Electric Swim“, poate fi citită în grile diferite, la fiecare ascultare, primul LP al trupei formate din Vlad Stoica şi Ovidiu Bejan reuşind, şi din acest motiv, să intre în spaţiul acela exclusivist al unui gen muzical – numiţi-l chillwave, dacă vreţi neapărat o etichetă – care cuplează accesibilitatea şi fragilitatea (indie-)pop-ului cu efectul magnetizant al reprizelor electronice. Chestie care îl face, repet, o pasăre rară în peisajul local.” Paul Breazu

Ioana M
Coughy review on boing bum-chak
boingbum.jpg

“Abia saptamana asta weekend-ul vine cu niste evenimente de luat in seama si provocari in premiera, pentru care o sa risc un top.

1. Coughy – concert de lansare a noului album @ Control – 15 septembrie
E o premiera din mai multe motive, cine va asculta albumul va intelege de ce. O sa spun deocamdata doar ca duo-ul de la Coughy vine cu ceva ce lipsea complet din zona electronicii romanesti, pana acum: fuziunea dintre indie si electronica, care se probeaza live, cu chitara si voce procesate, combinate cu drums & computer programming. Este ceea ce se cheama proper live, adica o relatie care se stabileste pe scena, in fata publicului, la nivel interpretativ, instrumental si muzical, si care vine cumva turnat pe directia promovata de Control, care inseamna indie si electronica, accentul fiind pus pe impactul scenic. Am fost la un live anul trecut, tot in Control, si in ciuda sonorizarii si mixajului de atunci care nu a ajutat deloc vocalul, am ramas foarte placut impresionat. Iar albumul… azi dimineata m-am trezit fredonand o bucata din el. Deci da, e cu melodii si da, o sa mi scriu despre asta deci ma opresc aici pentru moment. Cu o singura mentiune, ca provocarea va fi maxima pentru inginerul de sunet, care va trebuie sa aiba grija sa puna in evidenta toate nuantele materialului audio si sa o faca sa sune bine in noul Control. Pentru public va fi o provocare sa treaca printr-un line-up de festival, care ii aduna la un loc pe Hipdiebattery (live),Rekabu + Sillyconductor (DJ Set), Younkarls (DJ Set), Hipdiebattery + Coughy (DJ Set). Organizatorii nu s-au zgarcit.”

Ioana M
Coughy review on chestionabil.ro
chestio.jpg

“Partea buna cu efemeritatea subgenurilor muzicale e ca atunci cand bubble-ul de hype si excitabilitate al unuia se sparge, esti cumva obligat ca artist sa cauti alt zeppelin de care sa te agati si care sa te duca spre alte zari de sound pline. Asa cum se intampla si cu componenta biela-manivela a trupei de indie-rock The Amsterdams, tobarul Vlad Stoica si chitaristul Ovidiu Bejan, care au dat un erase mental la formatiile din seria NME-ista „The…” si s-au aventurat in niste jam sessionuri de chitara si electronice pana ce s-a infaptuit o creatura sonica demna de menajeria Local Records.
Ce a iesit e o specie neconventionala prin fauna underground locala, un hibrid de pop cu noise, adica accesibilitate si refrene cantabile ca in freneticile show-uri live ale lui Dan Deacon dar si eruperi de drone si experimentalisme nu chiar comode care fac deliciul ascultarii unor Emeralds sau Walls. Mai precis cred, referinta cea cea mai apropiata ar fi albumul Merriweather Post Pavilion din 2009 al celor de la Animal Collective prin care ansamblul avansa de la o bizarerie freak folk la cel de creator de piese electronice euforice asimilabile la o adica mainstream-ului. „Fruit” de pe debutul Coughy, de exemplu, ar fi putut sa fie inscrisa fara probleme in track-listul americanilor, filosofia e aceeasi. Ca de altfel si urmatoarele 5 piese, fredonabile aidoma, traversate si ele de voci alto care imprima o anumita frivolitate de album estival, tocmai acum cand valul chillwave si-a mai pierdut din puterea razelor (vibe-ul de „Neptun” al lui Minus nu e nici el foarte departe totusi). „Melted Black Cables” intervine insa ca o necesara infuzie de noise disturbator in oceanul mellow de pana acum, amintind ca live, muzicienilor le plac si jocurile imprevizibile.” by Asia Carrera

Ioana M
BOING BUM-CHAK: Montgomery Clunk, Coughy si Andu Simion despre Buzz.RO! 2011
bum.jpg

“Am avut ideea (careia i-am acordat putine sanse de reusita) sa ii rog pe artistii care semneaza pe Local Records – Buzz.RO 2011 sa vorbeasca despre piesele de pe compilatie, cele care le-au atras atentia in mod deosebit, intr-un fel mai aplicat si mai atent decat o facem noi in conversatiile de rutina. Intreprindere riscanta din mai multe motive care graviteaza in jurul ideii de protejare a sensibilitatii si orgoliilor artistice ale fiecaruia, cum e si firesc.

Invitatia a fost adresata tututor celor care au participat la Buzz.RO! 2011, punand doar doua intrebari:
1. Care sint cele 3 piese care ti-au atras atentia in mod special?
2. Cum le comentezi dpdv tehnic?”

Citeste tot textul aici

Ioana M
Dvořák Remixed
dvorak.jpg

Centrul Ceh vă propune un nou proiect în luna decembrie, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea compozitorului Antonín Dvořák. Creație, concurs și party.

Pe tot parcursul lunii, vă invităm să remixați orice lucrare (sau fragment) a celebrului compozitor ceh, fără a impune un gen sau stil, urmând ca piesele rezultante să fie încărcate pe www.soundcloud.com/centrulceh. Remix-urile trebuie să aibă o durată de maxim 5 minute. Acestea vor fi trimise în format mp3, 320kbps, pe adresa ccbucuresti@czech.cz (via transfer.ro, wetransfer etc). Toate lucrările primite vor fi supuse licenței Creative Commons.

Deadline: 31 decembrie 2011, ora 23:59.

Câștigătorul, selectat de către un juriu format de experți români și cehi ai muzicii experimentale, va primi un bilet de avion București-Praga-București și trei nopți asigurate la Praga, incluzând un program consistent pregătit de Centrul Ceh și Staropramen. De asemenea, lucrările câștigătoare vor fi difuzate la Radio România Cultural și la Radioul Ceh.

La sfârșitul proiectului, Centrul Ceh va organiza și un party ce va include o sesiune de ascultare a remix-urilor.

Juriul este format din: Michal Rataj, Maria Balabaș, Anamaria Pravicencu, Octav Avramescu, Cătălin Crețu.

Ioana M
LOCAL Artists IN Gilles Peterson’s Worldwide Show
gilles.jpg

Several Local Records artists featured in Gilles Peterson’s Worldwide Show, thanks to Cosmin TRG!

Tracklist

Worldwide Family Mixtape Cosmin TRG Berlin, Germany
Minus – In (White)
Kapnobatai – B2 (White)
Montgomery Clunk – Prom (White)
Cristi Cons – Seriously Like (Local Records)
Contorsionist – Black Lung (White)
Petre Inspirescu – Evar ([A:RPIA:R])
Makunouchi Bento – Jubokko (White)
Hipdiebattery – Coconutdancetrance (White)
Cosmin TRG – Samiska (50 Weapons)

Jameszoo – Kiwanushi & The Cheesechildren (White)
Sinden Feat. Jesse Boykins – High Demand (White)
Amy Winehouse – The Girl From Ipanema (Universal Republic)
Lulu Gainsbourg – L’eau A La Bouche (Fontana)
Mima – El Pozo O La Tumba (Spik Records)
Diggs Duke – Gravity (Bandcamp)
Portico Quartet – Ruins (Real World Records)

Ioana M